Arvoisa ministeri Pirkko Mattila

 Yhdistyksemme lähestyy teitä kiireellisessä pakkorokotusasiassa.  Suomen  Terveysjärjestö STJ ry on kirjannut sääntöihinsä henkilön  itsemääräämisoikeudesta päättää omasta hoidoistaan mm. seuraavaa:

”vapaan valintaoikeuden säilyttäminen omaan kehoon kohdistuvissa hoidoissa”

Lainsäätäjä on selkeyttänyt uudessa tartuntatautilaissa pakollisten  rokotusten kriteerejä. 1.3.2017 alkaen niin, että valtioneuvosto voi  määrätä pakollisia rokotuksia vain yleisvaarallisia tartuntatauteja  vastaan.

 Suomen terveysjärjestön tietoon on tullut, että 9.2.2017 valtioneuvoston  olisi hyväksymässä asetuksen, jolla tuhkarokko lisättäisiin  yleisvaarallisten tartuntatautien joukkoon. Tämä tarkoittaisi sitä, että  tuhkarokon nojalla ihmisiä voitaisiin laittaa karanteeniin tai voitaisiin  suorittaa pakkorokotuksia tuhkarokkoa vastaan.

 Ihmisten perusoikeus on vakavasti uhattuna jos 1.3. astuvaa lakia voidaan  muuttaa alemman asteen määräyksellä, tartuntatautialin nojalla  annettavalla asetuksella. Tämä on ristiriidassa lain alkuperäisen  tarkoituksen kanssa. Laissa ei ole muutettu yleisvaarallisten  tartuntatautien kriteerejä, joten lakiuudistus ei muodosta perustetta  tuhkarokon lisäämiselle yleisvaarallisten tartuntatautien luetteloon.  Siitä huolimatta ministeriössä on valmisteltu tuhkarokon lisäämistä  yleisvaarallisten tartuntatautien luetteloon.

 Yhdistyksemme saamien tietojen mukaan tästä valmistelusta eduskuntaa ei  olisi informoitu ollenkaan. Tämä johtaa ajatukseen, että kansanedustajilla  on käsitys, että koska yleisvaarallisten tartuntatautien kriteerit laissa  säilyvät, myös tautiluettelo pysyy samana.

 Arvoisa ministeri Pirkko Mattila, Suomen Terveysjärjestö STJ ry pyytää  teitä toimimaan siten, että tuhkarokkoa ei tartuntatautilain nojalla  annettavassa asetuksessa lisätä yleisvaarallisten tartuntatautien  luetteloon. Tuhkarokossa tautina ei ole ilmennyt mitään sellaista, mikä  puoltaisi sen lisäämistä yleisvaarallisten tautien luetteloon. Jos nyt  kuitenkin tuhkarokon kohdalla tapahtuu näin, niin tämän jälkeen on  odotettavissa, että asetusta tullaan käyttämään myös myöhemmin muiden  tautien saamiseksi yleisvaarallisten tautien luetteloon kyseenalaisin  perustein, joka ei ole ollut lainlaatijan tarkoitus.

 Meillä on tuoreessa muistissa, kuinka 2009 hätiköidyt johtopäätökset  sikainfluenssan vaarallisuudesta aiheuttivat vakavia vammautumisia  heikosti tutkitulla sikainfluenssarokotteella. Tämä on vaarana myös  tulevaisuudessa, kun lääketeollisuus pyrkii nopeasti saamaan markkinoille  rokotteita ilman riittäviä tutkimuksia.

 Pyydämme kohteliaimmin, että ministeri jättää asian pöydälle tuhkarokon  osalta, kunnes asiaan saadaan riittävästi taustatietoa.

 Kunnioittavasti

 Merja Lindström  Puheenjohtaja

Hyvinvointia ja terveyttä edistävät Hoidot Suomessa ja Euroopassa

HYVE CAM 2018 lataa esite

Vita Aktive

vita aktive

Suomen Terveysjärjestö STJ ry, info [at] stjry.fi p. 044  355 8540