-Tutkimukset vahvistavat tyroksiinilääkityksen ongelmat
American Thyroid Association (ATA) on Amerikan kilpirauhassairauksien yhdistys, johon kuluu 1600 lääkäriä ja tiedemiestä ja sillä on jäseniä 43 maasta. ATA:n suosituksia seurataan maailmanlaajuisesti, kun on kysymys kilpirauhaseen liittyvistä sairauksista. ATA järjesti 31.3.2017 maailmanlaajuisen satelliitti-symposiumin, jossa aiheena oli: Kilpirauhasen vajaatoiminta - Missä olemme nyt? Luennoitsijana oli mm. Rushin yliopiston professori, endokrinologi Antonio C. Bianco. Bianco on ATA:n entinen puheenjohtaja.
Uusimman prof. Biancon tutkimuksen mukaan, noin 15 % amerikkalaisista kilpirauhaspotilaista (10-12 miljoonasta, jotka hoidetaan tyroksiini (T4) lääkkeellä eli n 1,5-1,8 milj. potilasta) eivät saa apua tyroksiinista. Suomessa on noin 300 000 kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavaa potilasta, joilla on lääkityksenä Thyroxin (levotyroksiini, L-tyroksiini). Näin ollen Suomessa on noin 45 000 potilasta jotka eivät saa apua Thyroxinista.
”Potilaat voivat edelleen huonosti, vaikka heillä on hoitona L-tyroksiini. Heille tulee L-tyroksiinista vakavia sivuoireita, jotka pitkässä hoidoissa muodostavat merkittävän vaaran potilaiden terveydelle. Lääkärit rutiininomaisesti määräävät L-tyroksiinia, kunnes veren kilpirauhasta stimuloiva hormonia (TSH) on normaalilukemissa. Huolimatta normaalista TSH arvosta, potilailla on vielä monia kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita. Potilaat valittavat masennusta, hitautta ja aivosumua, Lääkärit kertovat potilaille, että laboratorioarvot ovat hyvät (TSH on normaali,) ja sinä voit hyvin.” Toteaa Bianco.
Biancon tutkimukset osoittivat, että potilailla jolla oli L-tyroksiini ja normaalit TSH tasot, käyttivät merkittävästi enemmän masennuslääkkeitä, he olivat myös vähemmän fyysisesti aktiivisia, heillä oli ylipainoa ja lisäksi he käyttivät enemmän beetasalpaajia ja statiineja.
Tutkimus osoitti, että toimimattoman L-tyroksiini -lääkityksen sijaan T3-pohjaisten kilpirauhaslääkkeiden määrääminen antaa näille kilpirauhaspotilaille toivoa, jotka ovat kokeneet tulleensa hylätyiksi ja leimatuksi luulosairaiksi.