Pasi Salmela lääkärilehdessä 17.2.2017
"Kilpirauhasen vajaatoiminnan tyroksiinihoidosta joka kolmas voi olla turha. OYS:n sisätautien vastuualuejohtaja Pasi Salmela arvioi, että noin 100 000 potilaan T4-hoidossa aihe ei ole täysin kiistaton. Suomessa oli vuonna 2015 reilut 310 000 tyroksiinin käyttäjää. Tyroksiinireseptejä kirjoitetaan entistä enemään. Kymmenessä vuodessa tyroksiinin käyttäjien määrä on lähes tuplaantunut. Salmela mukaan kilpirauhasen vajaatoiminnan epidemiaa ei kuitenkaan ole ja varsinainen sairastuvuus on entisellään.

- Lääkärikunnan kriittisen asenteen soisi olevan nykyistä suurempaa. Hoitoa tarvitsevat täytyy etsiä ja hoitaa, mutta on välimaasto, jossa lääkkeen käytön aiheellisuudesta voidaan keskustella."

Pasi Salmela arvioi, että noin 100 000 potilaan T4-hoidossa aihe ei ole täysin kiistaton. Tämä pitää hyvinkin paikkansa, kun katsotaan ATA:n uusimpia linjauksia ja viimeaikaisia kilpirauhastutkimuksia. Salmela ehdottaa keskustelua näiden potilaiden hoidon aiheellisuudesta. Tämä Salmelan ehdotus on tervetullut, kunhan näitä potilaita ei jätetä ilman hoitoa. Tämä on juuri se potilasryhmä, joka ei saa apua tyroksiinihoidosta, vaan he tarvitsevat T3-pohjaisia lääkkeitä, kuten professori Bianco on tutkimuksissaan osoittanut. 
Suomalaislääkärit uranuurtajia

Suomi olisi voinut olla maailman kärkimaita kilpirauhashoidon uudistajana, sillä niin hyviä ovat olleet hoitotulokset T3-pohjaisilla lääkkeillä, niille potilaille, jotka eivät ole saaneet apua Thyroxin lääkkeestä. Mutta miten sitten kävikään?  Valvira alkoi vainota näitä hyviä hoitotuloksia saaneita lääkäreitä, endokrinologien ja muiden lääkäreiden tehdessä kymmeniä aiheettomia kanteluja. Sen sijaan, että näitä lääkäreitä ja heidän hyvinvoivia potilaitaan olisi kuunneltu ja otettu oppia hyvistä hoitotuloksista, niin Valvira alkoi rajoittaa kyseisten lääkäreiden ammatinharjoittamisoikeutta. Nyt tämä järjetön oppiriita on jatkunut jo 6 vuotta.
Uudet hoitokäytännöt

Siitä huolimatta, että Valvira ja Suomen endokrinologit ovat kaikin tavoin yrittäneet estää kilpirauhaspotilaiden hoitoa muulla, kuin Thyroxinilla, on siihen tulossa muutos. ATA:n ohjeistukset tulevat vaikuttamaan koko maailman kilpirauhaspotilaiden lääkityskäytäntöihin.

Valviran on heti palautettava väärin perustein lääkäreiltä viedyt lääkkeenkirjoitusoikeudet. Pasi Salmelan sekä Saara Metson ja muiden suomalaisten endokrinologien on muutettava hoitokäytäntöjään. Nykyisen yksioikoisen Thyroxin -linjan jatkaminen vie liian monen suomalaisen kilpirauhaspotilaan terveyden.

Merja Lindström

 

Takaisin ylös